Route des Vins

Let op: opent in een nieuw venster PDFAfdrukkenE-mailadres

VAKANTIES IN DE ELZAS - VOGEZEN

ROUTE DES VINS: Haut-Koenigsbourg - Riquewihr - Kaysersberg

Het kasteel Haut-KoenigsbourgDe Elzasser wijnroute is ongeveer 180 km lang doch op een korte afstand heb je al veel hoogtepunten te bezoeken. Bij deze beschrijving zullen de wijngaarden je steeds vergezellen voor een kasteelbezoek, een bezoek aan vele mooie dorpjes en steden en aan een ooievaarpark. Wens je meer te vernemen over de Elzasser wijnen dan verwijzen we je graag door naar onze speciale pagina hierover. Onze route start met een heel bijzonder kasteel.

Kasteel van Haut-Koenigsbourg
In de omgeving van SÚlestat kan je de klim aanvangen naar dit kasteel. Parking is er voorzien langs de weg en dan wacht je nog een kleine helling. Maar wat je boven te zien krijgt laat je algauw deze kleine inspanning vergeten. Het kasteel werd gerestaureerd en deels heropgebouwd begin 1900 onder het Duitse bewind. Het kreeg een prachtig interieur dat je meermaals met verstomming zal doen slaan. Daarnaast kan je ook genieten van het mooie panorama.

Opgepast, dit kasteel is een topattractie in de Elzas en is zeer onderhevig aan massatoerisme. Wachttijden zijn evenwel kort tot onbestaande. Eetgelegenheden zijn er niet aan het kasteel zelf, daarvoor moet je naar de dorpjes in de vallei.
Meer info: www.haut-koenigsbourg.net

Ooievaarparken
Cigoland, op een boogscheut van SÚlestat, heeft een kweekprogramma voor ooievaars en verricht onderzoek over hun trektochten. Audiovisuele presentaties vertellen je alles over de ooievaar (Cigogne). Daarnaast zijn er ook andere watervogels en dieren aanwezig. Met kinderen moet je zeker een halve dag uittrekken door de vele attracties. Volwassenen hebben voldoende met een drietal uur. Heb je interesse voor de ooievaar dan moet je dit bezocht hebben.

Parc des Cigognes et des Loutres is gelegen in Hunawihr en staat in het teken van de otter en de ooievaar. Ook dit dierenpark zal je weten te verrassen met zijn attracties, zowel voor groot als klein. In dit park wordt er onderzoek verricht naar de levenswijze van de otter en zorgen ze ook voor de re´ntegratie in zijn natuurlijke omgeving.

Wijndorpjes
Bij het volgen van de goed bewegwijzerde Route des Vins zal je vele dorpjes doorrijden. Allen proberen ze je te overhalen om even halt te houden voor een glas, een degustatie, een maaltijd of overnachting. Hoe prachtig deze dorpjes ook versierd zijn, is er ook meestal geen belangrijke bezienswaardigheid. Voor de gezelligheid loont het wel de moeite om even je trip te onderbreken. Een Elzasser is een gemoedelijk persoon en zal je steeds hartelijk onthalen.

Dorpjes die zeker een wandeling waard zijn:
Eguisheim, RibeauvillÚ en Turckheim. De steden Riquewihr en Kaysersberg komen verder in dit artikel aan bod.

Riquewihr
Het toppunt van massatoerisme en toch moet je er ooit eens geweest zijn. Het is een klein en nog volledig intact versterkt stadje, inclusief de twee poorten. Het ligt temidden van de wijngaarden, staat volgebouwd met oude huizen en heeft ÚÚn centrale straat die je doet terugdenken aan lang vervlogen tijden.

Als we je erbij vertellen dat er nu talloze winkeltjes zijn en zelfs een winkelgalerij begrijp je het succes van dit stadje. Daarnaast kan je in talloze gelegenheden de Elzasser wijnen degusteren. Er zijn ook een vijftal kleine musea en een treintje dat je door de wijngaarden rijdt.
Meer info: http://www.ribeauville-riquewihr.com

Kaysersberg
Dit is de geboortestad van de theoloog Albert Schweitzer. Hij is hier geboren in 1875, kreeg de Nobelprijs voor de vrede in 1952 en stierf in Gabon (Afrika) waar hij een ziekenhuis had opgericht. Er is uiteraard een museum opgericht ter ere van deze man, doch alleen sterk ge´nteresseerden in deze figuur hebben belang bij een bezoek.

Kaysersberg is een gezellig stadje dat minder druk is dan Riquewihr. Je kan er rustig genieten van de Elzasser bouwstijl op een terrasje. Er zijn ook vele eetgelegenheden in alle prijsklassen. Loop ook even de kerk binnen voor het retabel uit de 16de eeuw. Je kan het vinden op het hoofdaltaar.
Meer info: http://www.kaysersberg.com