Elzasser Wijnen

Let op: opent in een nieuw venster PDFAfdrukkenE-mailadres

VAKANTIEBESTEMMING: ELZAS - VOGEZEN

ELZASSER WIJNEN

De vendageHet totale wijnbouwgebied telt 11.000 hectaren, allemaal verdeeld in kleine percelen van gemiddeld 9 aren. Iedere wijnbouwer heeft gemiddeld 70 aren. De meeste wijngaarden staan op hellingen tussen de 200 en 400 meter, dit gebied is theoretisch beschermd tegen nevel en sneeuwval. Het is er droog, zonnig en warm, door de bescherming van de Vogezen.

In de Elzas heeft men verschillende soorten wijnbouwers :

 • propriétaires viticulteurs:
  dit is van de druivestok tot de wijnverkoop, alles door de wijnbouwers zelf (20 %);
 • eigenaars van een klein stukje grond:
  zij onderhouden dit in hun vrije tijd of verhuren het. Dikwijls verkopen ze de druiven aan handelaars of verbouwers. Steeds is hier grote discussie over de prijzen die worden vastgelegd door een commissie;
 • coöperative viticole:
  eigenaars die hier lid van zijn, leveren de druiven aan die organisatie die zorgt voor de
  bereiding en verkoop van de wijnen (30 %);
 • producteurs-négociants:
  zijn eigenaren van een wijngaard maar die ook druiven of losse wijnen opkopen van anderen. Zij bieden alle variëteiten aan, van duur tot goedkoop. Zij hebben ongeveer 50 % van de wijnhandel in handen.

In de Elzas produceren ze witte wijn, met uitzondering van de Pinot Noir die een rode wijn is (deze moet zelfs fris gedronken worden). De naam van de wijn is deze van de druivensoort.
Een paar bekende namen: Sylvaner, Riesling, Muscadet d'Alsace, Pinot Blanc, Pinot Noir (rood), Gewürtztraminer, Tokay d'Alsace. De Edelzwicker komt van een mengeling van edele wijnen. Geen speciale wijn, doch wordt veel gedronken in gelegenheden.

Deze wijnstreek onderscheidt zich van de andere Franse wijngebieden doordat de wijn de naam draagt van de druivensoort, de flessen een lange en smalle hals hebben en de wijn verplicht in de Elzas dient gebotteld te worden.

Meer informatie over de Elzasser wijnen: http://www.vinsalsace.com

Wie in Lapoutroie komt zal merken dat er daar een Musée des Eaux-de-Vie is. Men maakt hier inderdaad nog een Eau-de-Vie of een brandewijn, dankzij de vele fruitbomen. Je verneemt in dit museum alles over het produceren van dit product en natuurlijk volgt er een degustatie.

Waar kan je de Elzasser wijnen degusteren?
Neem de Route des Vins en je kan gen kilometer ver rijden of je ziet al bordjes die je uitnodigen voor een bezoek. Bij je verkenning van Riquewihr heb je ook een massa gelegenheden voor degustatie.
Meer informatie over de Route des Vins:
http://www.alsace-route-des-vins.com

Wijn- en andere feesten
Je weekendtrip combineren met een lokaal feest is altijd graag meegenomen. Als dat bovendien nog een wijnfeest is brengt het ons al onmiddellijk in de juiste stemming. Op de website van Ronde des Fêtes vind je alle belangrijke feesten in de Elzas: www.ronde-des-fetes.asso.fr , klik op 'agenda'. Bij elke datum is er nog een link voor extra informatie en foto's. Het grootste aanbod is te vinden in de vakantieweken van juli en augustus met als hoogtepunt de Foire aux Vins d'Alsace in Colmar van 6 tot 15 augustus 2004, één groot volksfeest: www.foire-colmar.com